Birskörte – Bereczki bőtermő – Cydonia oblonga

Raktárkészlet: 500 db
Birskörte – Bereczki bőtermő – Cydonia oblonga
A birskörte (Cydonia oblonga) az egyik legősibb gyümölcsfajta, amely különleges ízével és aromájával nemcsak a gyümölcsfogyasztók, hanem a különféle éttermek és vendéglátó ipari szakemberek körében is népszerű. A Bereczki bőtermő birskörte egy olyan fajta, amely a kiváló terméshozama és kiemelkedő íze miatt különösen ismert. Az alábbiakban részletesen bemutatom ezt a fajtát.

### Fajtaleírás

**1. Megjelenés és Jellemzők:**
A Bereczki bőtermő birskörtefa közepes méretű, általában 3-5 méter magasságra nő, de kedvező körülmények között akár ennél is magasabbra is nőhet. A fa koronája széles és elágazó, ami árnyékot biztosít és esztétikai értéket ad a kerteknek. A fiatal ágak simák és zöldek, míg az idősebb ágak sötétbarna vagy szürke kérge repedezett lesz az idő múlásával. A levelek nagyok, ovális formájúak, fényes zöld színűek és sima felületűek, az élein enyhén hullámosak. Tavasszal a fák gyönyörű, fehér vagy világos rózsaszín virágokkal borítják be a tájat, amelyek a levelek előtt nyílnak. A virágzás április végén általában megkezdődik, és a virágok gazdag nektárt termelnek, ami vonzza a méheket és segíti a beporzást.

**2. Gyümölcs:**
A Bereczki bőtermő birskörte gyümölcse nagy, ovális formájú, 7-12 cm hosszú és 6-10 cm széles. A gyümölcs bőre sima, sárgás vagy aranyszínű, néha narancssárgás árnyalatokkal. A húsa rendkívül aromás, krémes textúrájú és lédús, édes-savanykás ízű, ami tökéletesen alkalmas a friss fogyasztásra, de főzéshez és sütéshez is ideális. A gyümölcsök érési ideje ősz közepére tehető, jellemzően szeptember és október között, amikor a birskörték hűvösebb hónapokban is élvezhetők.

**3. Tenyésztés és Gondozás:**
A Bereczki bőtermő birskörtefa a napos, védett helyeket kedveli, ahol elegendő fény és hő biztosítja a gyümölcsök érését. A talajnak jó vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie és gazdagnak kell lennie tápanyagokban a megfelelő növekedés érdekében. Az ültetés után fontos, hogy a fiatal fákat rendszeresen öntözzük, különösen száraz időszakokban. A metszés elengedhetetlen a fa koronájának formálása érdekében, és elősegíti a levegő cirkulációját, mely a gyümölcsök optimális eloszlását segíti. Tavaszi metszés ajánlott a fa egészségének javítására és a terméshozam növelésére.

**4. Betegségek és Kártevők:**
A Bereczki bőtermő birskörtefa általában ellenálló a leggyakoribb betegségekkel szemben, de helyi viszonyok közt előfordulhat, hogy megjelenik levéllyukaság, moníliás betegség vagy egyéb gombás megbetegedések. A levéltetvek, gyümölcslegyek és más kártevők szintén károsíthatják a gyümölcsöket. A fák egészségének megőrzéséhez fontos a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén a növényvédő szerek alkalmazása. Biológiai védekezési módszerek, mint például a neemolaj használata segíthet a kártevők visszaszorításában.

**5. Betakarítás:**
A Bereczki bőtermő birskörte gyümölcsei jellemzően szeptember végén és október elején érnek be. A gyümölcsök érettsége a szín és a tapintás alapján könnyen megítélhető; az érett birskörték húsa puhább, és kellemes illatot áraszt. A betakarítás általában kézi munkával történik, ügyelve arra, hogy a gyümölcsök ne sérüljenek. Mivel a birskörték érzékenyek a sérülésekre, a szüret során fontos a gondos bánásmód.

**6. Felhasználás:**
A Bereczki bőtermő birskörte sokoldalú felhasználási lehetőségekkel bír, amelyek különböző kulináris élvezeteket nyújtanak:

- **Friss fogyasztás:** A birsalma főleg nem nyersen, hanem általában főzve vagy párolva a legízletesebb. Érett állapotban, mézzel vagy joghurttal tálalva egészen különleges ízélményt nyújt.

- **Párolt vagy főzött ételek:** A Bereczki bőtermő birsalmát gyakran párolják vagy főzik, ezzel kiemelve a gyümölcs gazdag ízét. Párolva köretként kínálható húsételekhez, például sült húsokhoz, és kiválóan illik különféle mártásokhoz.

- **Lekvár és befőtt:** A birsalma kiemelkedő alapanyag a lekvár és a befőtt készítéséhez. Gazdag íze és aromája miatt az elkészített lekvár rendkívül aromatikus és édes, jól illik péksüteményekhez, palacsintákhoz vagy akár reggeli kenyerekhez.

- **Sütemények és torták:** A birsalmát sütikben, pitékben és tortákban is szívesen használják. A sütés során a gyümölcs lédússága és ízvilága valódi élvezeteket nyújt, így ideális választás családi összejövetelekre és ünnepi alkalmakra is.

- **Aszalt gyümölcs:** A Bereczki bőtermő birsalmát aszalva ízletes és tápláló snacké lehet formálni, amely hosszú ideig eltartható. Az aszalt birsalma ideális nassolnivalóként szolgál, valamint müzlik, saláták és egyéb ételek hozzávalójaként is felhasználható.

- **Gyümölcslevek és turmixok:** A birsalma remek alapanyag a gyümölcslevekhez és turmixokhoz. Friss gyümölcsből készült lé felfrissítő, különösen nyáron, amikor hűsítő italokra vágyunk.

- **Alkoholos italok:** A Bereczki bőtermő birsalmát hagyományosan pálinka és likőr készítésére is használják. A gyümölcs aromája kifinomult és gazdag, ami különleges élvezetet nyújt az italokban, például birsalma likőrök formájában.

- **Konyhai ízesítők:** Az érett birsalma íze remek kiegészítője lehet különféle ételeknek, például húsételeknek, szószoknak és salátáknak. Az édes-savanykás íz kiemeli az ételek ízét, és különleges élvezeteket nyújt az étkezések során.

Összességében a Bereczki bőtermő birsalma egy sokoldalú gyümölcs, amely rengeteg lehetőséget kínál a friss fogyasztástól kezdve a különféle feldolgozási formákig, gazdagítva ezzel a konyhai élményeket és a családi asztalt. Az ízletes gyümölcs nemcsak a mindennapi étkezésekhez, hanem ünnepi alkalmakhoz is remek választás.
120/150
BA29
5 800 Ft
Kedvencekhez
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Adatok
Részletek
A birskörte (Cydonia oblonga) az egyik legősibb gyümölcsfajta, amely különleges ízével és aromájával nemcsak a gyümölcsfogyasztók, hanem a különféle éttermek és vendéglátó ipari szakemberek körében is népszerű. A Bereczki bőtermő birskörte egy olyan fajta, amely a kiváló terméshozama és kiemelkedő íze miatt különösen ismert. Az alábbiakban részletesen bemutatom ezt a fajtát.

### Fajtaleírás

**1. Megjelenés és Jellemzők:**
A Bereczki bőtermő birskörtefa közepes méretű, általában 3-5 méter magasságra nő, de kedvező körülmények között akár ennél is magasabbra is nőhet. A fa koronája széles és elágazó, ami árnyékot biztosít és esztétikai értéket ad a kerteknek. A fiatal ágak simák és zöldek, míg az idősebb ágak sötétbarna vagy szürke kérge repedezett lesz az idő múlásával. A levelek nagyok, ovális formájúak, fényes zöld színűek és sima felületűek, az élein enyhén hullámosak. Tavasszal a fák gyönyörű, fehér vagy világos rózsaszín virágokkal borítják be a tájat, amelyek a levelek előtt nyílnak. A virágzás április végén általában megkezdődik, és a virágok gazdag nektárt termelnek, ami vonzza a méheket és segíti a beporzást.

**2. Gyümölcs:**
A Bereczki bőtermő birskörte gyümölcse nagy, ovális formájú, 7-12 cm hosszú és 6-10 cm széles. A gyümölcs bőre sima, sárgás vagy aranyszínű, néha narancssárgás árnyalatokkal. A húsa rendkívül aromás, krémes textúrájú és lédús, édes-savanykás ízű, ami tökéletesen alkalmas a friss fogyasztásra, de főzéshez és sütéshez is ideális. A gyümölcsök érési ideje ősz közepére tehető, jellemzően szeptember és október között, amikor a birskörték hűvösebb hónapokban is élvezhetők.

**3. Tenyésztés és Gondozás:**
A Bereczki bőtermő birskörtefa a napos, védett helyeket kedveli, ahol elegendő fény és hő biztosítja a gyümölcsök érését. A talajnak jó vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie és gazdagnak kell lennie tápanyagokban a megfelelő növekedés érdekében. Az ültetés után fontos, hogy a fiatal fákat rendszeresen öntözzük, különösen száraz időszakokban. A metszés elengedhetetlen a fa koronájának formálása érdekében, és elősegíti a levegő cirkulációját, mely a gyümölcsök optimális eloszlását segíti. Tavaszi metszés ajánlott a fa egészségének javítására és a terméshozam növelésére.

**4. Betegségek és Kártevők:**
A Bereczki bőtermő birskörtefa általában ellenálló a leggyakoribb betegségekkel szemben, de helyi viszonyok közt előfordulhat, hogy megjelenik levéllyukaság, moníliás betegség vagy egyéb gombás megbetegedések. A levéltetvek, gyümölcslegyek és más kártevők szintén károsíthatják a gyümölcsöket. A fák egészségének megőrzéséhez fontos a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén a növényvédő szerek alkalmazása. Biológiai védekezési módszerek, mint például a neemolaj használata segíthet a kártevők visszaszorításában.

**5. Betakarítás:**
A Bereczki bőtermő birskörte gyümölcsei jellemzően szeptember végén és október elején érnek be. A gyümölcsök érettsége a szín és a tapintás alapján könnyen megítélhető; az érett birskörték húsa puhább, és kellemes illatot áraszt. A betakarítás általában kézi munkával történik, ügyelve arra, hogy a gyümölcsök ne sérüljenek. Mivel a birskörték érzékenyek a sérülésekre, a szüret során fontos a gondos bánásmód.

**6. Felhasználás:**
A Bereczki bőtermő birskörte sokoldalú felhasználási lehetőségekkel bír, amelyek különböző kulináris élvezeteket nyújtanak:

- **Friss fogyasztás:** A birsalma főleg nem nyersen, hanem általában főzve vagy párolva a legízletesebb. Érett állapotban, mézzel vagy joghurttal tálalva egészen különleges ízélményt nyújt.

- **Párolt vagy főzött ételek:** A Bereczki bőtermő birsalmát gyakran párolják vagy főzik, ezzel kiemelve a gyümölcs gazdag ízét. Párolva köretként kínálható húsételekhez, például sült húsokhoz, és kiválóan illik különféle mártásokhoz.

- **Lekvár és befőtt:** A birsalma kiemelkedő alapanyag a lekvár és a befőtt készítéséhez. Gazdag íze és aromája miatt az elkészített lekvár rendkívül aromatikus és édes, jól illik péksüteményekhez, palacsintákhoz vagy akár reggeli kenyerekhez.

- **Sütemények és torták:** A birsalmát sütikben, pitékben és tortákban is szívesen használják. A sütés során a gyümölcs lédússága és ízvilága valódi élvezeteket nyújt, így ideális választás családi összejövetelekre és ünnepi alkalmakra is.

- **Aszalt gyümölcs:** A Bereczki bőtermő birsalmát aszalva ízletes és tápláló snacké lehet formálni, amely hosszú ideig eltartható. Az aszalt birsalma ideális nassolnivalóként szolgál, valamint müzlik, saláták és egyéb ételek hozzávalójaként is felhasználható.

- **Gyümölcslevek és turmixok:** A birsalma remek alapanyag a gyümölcslevekhez és turmixokhoz. Friss gyümölcsből készült lé felfrissítő, különösen nyáron, amikor hűsítő italokra vágyunk.

- **Alkoholos italok:** A Bereczki bőtermő birsalmát hagyományosan pálinka és likőr készítésére is használják. A gyümölcs aromája kifinomult és gazdag, ami különleges élvezetet nyújt az italokban, például birsalma likőrök formájában.

- **Konyhai ízesítők:** Az érett birsalma íze remek kiegészítője lehet különféle ételeknek, például húsételeknek, szószoknak és salátáknak. Az édes-savanykás íz kiemeli az ételek ízét, és különleges élvezeteket nyújt az étkezések során.

Összességében a Bereczki bőtermő birsalma egy sokoldalú gyümölcs, amely rengeteg lehetőséget kínál a friss fogyasztástól kezdve a különféle feldolgozási formákig, gazdagítva ezzel a konyhai élményeket és a családi asztalt. Az ízletes gyümölcs nemcsak a mindennapi étkezésekhez, hanem ünnepi alkalmakhoz is remek választás.
Adatok
Kiszerelés
szabadgyökerű
Raktárkészlet
500 db
Cikkszám
931853
Tömeg
1 kg/db
Webáruház készítés