Részletek
Adatok
Részletek
A Dyana** fekete ribizli (Ribes nigrum) egy különleges és értékes bogyós gyümölcsfajta, amelyet elsősorban gazdag ízíze és tápanyagtartalma miatt termesztenek. E fajta kiemelkedő jellemzői között szerepel az erős növekedés, a bőséges termés és az, hogy jól alkalmazkodik a különböző környezeti feltételekhez. A Dyana fekete ribizli népszerűsége hazánkban folyamatosan növekszik, mivel egyre többen ismerik fel a gyümölcsök jótékony hatásait.
**Növekedési jellemzők:**
A Dyana fekete ribizli cserje közepes méretű, általában 1-1,5 méter magasra nő. A hajtások jól elágaznak, sűrű, bokros formát alakítanak ki. A levelek szív alakúak, sötétzöld színűek, a cserje virágzáskor kellemes zöld színben pompázik. A Dyana fajta jól alkalmazkodik a különböző talajviszonyokhoz, de a legjobban a tápanyagban gazdag és jó vízelvezetésű talajokban fejlődik. A növény fagyálló, így a hidegebb éghajlatú területeken is sikeresen termeszthető.
**Gyümölcs jellemzők:**
A Dyana fekete ribizli bogyói közepes méretűek, általában 1-2 gramm súlyúak. Ezek az édes, zamatgazdag gyümölcsök sötét fekete színben pompáznak, és általában a nyár közepén, júliusban és augusztusban érnek be. A bogyók bőrének vastagsága és simasága mellett a húsuk zamatos és lédús, ami ideálissá teszi őket friss fogyasztásra, valamint feldolgozásra. Az ízük édes, ahhoz enyhe savanykás utóíz társul, ami frissítő hatást kölcsönöz a gyümölcsnek. Kiemelkedően gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen C-vitaminban, ami hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
**Felhasználás:**
A Dyana fekete ribizli sokoldalúan felhasználható. Frissen fogyasztva a bogyók ízletesek és táplálóak, de gyakran készítenek belőlük lekvárokat, dzsemeket, szörpöket, vagy akár borokat is. A fekete ribizli bogyói kitűnő alapanyagok a különböző desszertekhez, például tortákhoz, süteményekhez és gyümölcssalátákhoz. A gyümölcsök használhatók különböző italokban is, például koktélokban és smoothie-kban, ahol különleges ízvilágot adnak az italokhoz.
**Termesztési igények:**
A Dyana fekete ribizli napfénykedvelő növény, ezért legjobban napos, jól szellőző helyeken fejlődik. A talajnak tápanyagokban gazdagnak és jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mivel a ribizli érzékeny a víz stagnálására. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-6,8 között mozog. A rendszeres öntözés, különösen a virágzási és gyümölcsfejlesztési időszakban, elengedhetetlen a bőséges termés biztosításához.
**Betakarítás:**
A betakarítást általában nyáron végzik, július és augusztus folyamán. A gyümölcsök érettségének meghatározása szín és íz alapján történik; a legédesebb gyümölcsök általában teljesen feketék és megfelelően felnőttek. A gyümölcsöket óvatosan kell szedni, lehetőleg kézzel, hogy minimalizálják a sérüléseket, mivel a bogyók könnyen megfolyhatnak.
**Növekedési jellemzők:**
A Dyana fekete ribizli cserje közepes méretű, általában 1-1,5 méter magasra nő. A hajtások jól elágaznak, sűrű, bokros formát alakítanak ki. A levelek szív alakúak, sötétzöld színűek, a cserje virágzáskor kellemes zöld színben pompázik. A Dyana fajta jól alkalmazkodik a különböző talajviszonyokhoz, de a legjobban a tápanyagban gazdag és jó vízelvezetésű talajokban fejlődik. A növény fagyálló, így a hidegebb éghajlatú területeken is sikeresen termeszthető.
**Gyümölcs jellemzők:**
A Dyana fekete ribizli bogyói közepes méretűek, általában 1-2 gramm súlyúak. Ezek az édes, zamatgazdag gyümölcsök sötét fekete színben pompáznak, és általában a nyár közepén, júliusban és augusztusban érnek be. A bogyók bőrének vastagsága és simasága mellett a húsuk zamatos és lédús, ami ideálissá teszi őket friss fogyasztásra, valamint feldolgozásra. Az ízük édes, ahhoz enyhe savanykás utóíz társul, ami frissítő hatást kölcsönöz a gyümölcsnek. Kiemelkedően gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen C-vitaminban, ami hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
**Felhasználás:**
A Dyana fekete ribizli sokoldalúan felhasználható. Frissen fogyasztva a bogyók ízletesek és táplálóak, de gyakran készítenek belőlük lekvárokat, dzsemeket, szörpöket, vagy akár borokat is. A fekete ribizli bogyói kitűnő alapanyagok a különböző desszertekhez, például tortákhoz, süteményekhez és gyümölcssalátákhoz. A gyümölcsök használhatók különböző italokban is, például koktélokban és smoothie-kban, ahol különleges ízvilágot adnak az italokhoz.
**Termesztési igények:**
A Dyana fekete ribizli napfénykedvelő növény, ezért legjobban napos, jól szellőző helyeken fejlődik. A talajnak tápanyagokban gazdagnak és jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mivel a ribizli érzékeny a víz stagnálására. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-6,8 között mozog. A rendszeres öntözés, különösen a virágzási és gyümölcsfejlesztési időszakban, elengedhetetlen a bőséges termés biztosításához.
**Betakarítás:**
A betakarítást általában nyáron végzik, július és augusztus folyamán. A gyümölcsök érettségének meghatározása szín és íz alapján történik; a legédesebb gyümölcsök általában teljesen feketék és megfelelően felnőttek. A gyümölcsöket óvatosan kell szedni, lehetőleg kézzel, hogy minimalizálják a sérüléseket, mivel a bogyók könnyen megfolyhatnak.
Adatok
Kiszerelés
2 literes konténer
Raktárkészlet
0 db
Cikkszám
735716
Tömeg
500 g/db