Részletek
Adatok
Részletek
A Haschberg fekete bodza (Sambucus nigra 'Haschberg') egy kiváló bogyós gyümölcsfajta, amely a fekete bodza egyik népszerű, gyümölcstermesztők által kedvelt változata. Kiváló ízének, bőséges termésének és sokoldalú felhasználási lehetőségeinek köszönhetően igen keresett a kertekben és gyümölcsöseknél.
Növekedési jellemzők:
A Haschberg fekete bodza cserje vagy kis fa formájú növény, amely általában 2-3 méter magasra nő. A növény erőteljesen és gyorsan fejlődik, így sűrű bokrosodást képez. Az ágak jól elágaznak, és a levelek nagyok, sötétzöld színűek, ami szép háttérként szolgál a bogyók számára. A Haschberg fajta jól alkalmazkodik a különböző talajviszonyokhoz, de a legjobban a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savanyú vagy semleges pH-jú talajban fejlődik. A növény fagyálló, így a hidegebb éghajlatú területeken is sikeresen termeszthető.
Gyümölcs jellemzők:
A Haschberg fekete bodza bogyói közepes méretűek, általában 5-10 mm átmérőjűek, és sötét fekete színük jellemzi őket. Érett állapotban édes-savanyú ízük van, amely kellemesen fanyar, de frissítő hatású. A bogyók különböző vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, különösen C-vitaminban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, mint például kálium és vas. E jótékony tápanyagok miatt a Haschberg fekete bodza nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is.
Felhasználás:
A Haschberg fekete bodza sokféleképpen felhasználható. Frissen fogyasztva a bogyók ízletesek és táplálóak, de gyakran készítenek belőlük lekvárokat, dzsemeket, szörpöket, borokat és zseléket is. A fekete bodza bogyói remek alapanyagok a különböző desszertekhez, például tortákhoz, süteményekhez és gyümölcssalátákhoz. Emellett a bogyók felhasználhatóak különböző italok, például koktélok és smoothie-k elkészítésére, ahol friss ízeket adnak az italokhoz.
Termesztési igények:
A Haschberg fekete bodza napfényigényes növény, amely a legjobban napos, jól szellőző helyeken fejlődik. A talajnak tápanyagokban gazdagnak és jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mivel a bodza érzékeny a víz stagnálására. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-6,8 között mozog, amely segíti a növény tápanyagfelvételét. A rendszeres öntözés és a mulcsozás fontos szerepet játszik a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, amely elősegíti a növény egészséges fejlődését.
Betakarítás:
A Haschberg fekete bodza gyümölcseit általában nyáron, július és augusztus között takarítják be. A bogyók érettségét szín és íz alapján lehet ellenőrizni; a legédesebb és legzamatosabb bogyók általában mély fekete színűek. A gyümölcsöket óvatosan, kézzel kell leszedni, hogy minimalizálják a sérüléseket, mivel a bogyók könnyen megfolyhatnak.
Kedvező tulajdonságok:
A Haschberg fekete bodza kiválóan ellenáll a betegségeknek és kártevőknek, így a termesztése általában problémamentes.
Növekedési jellemzők:
A Haschberg fekete bodza cserje vagy kis fa formájú növény, amely általában 2-3 méter magasra nő. A növény erőteljesen és gyorsan fejlődik, így sűrű bokrosodást képez. Az ágak jól elágaznak, és a levelek nagyok, sötétzöld színűek, ami szép háttérként szolgál a bogyók számára. A Haschberg fajta jól alkalmazkodik a különböző talajviszonyokhoz, de a legjobban a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savanyú vagy semleges pH-jú talajban fejlődik. A növény fagyálló, így a hidegebb éghajlatú területeken is sikeresen termeszthető.
Gyümölcs jellemzők:
A Haschberg fekete bodza bogyói közepes méretűek, általában 5-10 mm átmérőjűek, és sötét fekete színük jellemzi őket. Érett állapotban édes-savanyú ízük van, amely kellemesen fanyar, de frissítő hatású. A bogyók különböző vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, különösen C-vitaminban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, mint például kálium és vas. E jótékony tápanyagok miatt a Haschberg fekete bodza nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is.
Felhasználás:
A Haschberg fekete bodza sokféleképpen felhasználható. Frissen fogyasztva a bogyók ízletesek és táplálóak, de gyakran készítenek belőlük lekvárokat, dzsemeket, szörpöket, borokat és zseléket is. A fekete bodza bogyói remek alapanyagok a különböző desszertekhez, például tortákhoz, süteményekhez és gyümölcssalátákhoz. Emellett a bogyók felhasználhatóak különböző italok, például koktélok és smoothie-k elkészítésére, ahol friss ízeket adnak az italokhoz.
Termesztési igények:
A Haschberg fekete bodza napfényigényes növény, amely a legjobban napos, jól szellőző helyeken fejlődik. A talajnak tápanyagokban gazdagnak és jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mivel a bodza érzékeny a víz stagnálására. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-6,8 között mozog, amely segíti a növény tápanyagfelvételét. A rendszeres öntözés és a mulcsozás fontos szerepet játszik a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, amely elősegíti a növény egészséges fejlődését.
Betakarítás:
A Haschberg fekete bodza gyümölcseit általában nyáron, július és augusztus között takarítják be. A bogyók érettségét szín és íz alapján lehet ellenőrizni; a legédesebb és legzamatosabb bogyók általában mély fekete színűek. A gyümölcsöket óvatosan, kézzel kell leszedni, hogy minimalizálják a sérüléseket, mivel a bogyók könnyen megfolyhatnak.
Kedvező tulajdonságok:
A Haschberg fekete bodza kiválóan ellenáll a betegségeknek és kártevőknek, így a termesztése általában problémamentes.
Adatok
Kiszerelés
2 literes konténer
Raktárkészlet
0 db
Cikkszám
999099
Tömeg
500 g/db