Részletek
Adatok
Részletek
### 1. Megjelenés és Jellemzők
Az Orange Red sárgabarack (Prunus armeniaca) egy közepes méretű, lombhullató fa, amely elérheti a 4-6 méter magasságot. A fák levelei ovális alakúak, élénk zöld színűek. A virágok korán, általában március végén vagy április elején nyílnak, és rózsaszín vagy fehér színűek. Az Orange Red fajtát a gyümölcseinek szép, pirosas-narancssárga színe és íze jellemzi.
### 2. Gyümölcs
Az Orange Red gyümölcsének mérete közepes vagy nagy, a héja sima, világos narancssárga színű, piros árnyalatokkal. A gyümölcs húsa lédús, édes, és aromás ízű, ami különösen vonzóvá teszi a friss fogyasztásra. A mag keserű ízű és nem fogyasztható nyersen.
### 3. Tenyésztés és Gondozás
Az Orange Red sárgabarack napos, meleg helyen, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban. A fák tavaszi metszést igényelnek, hogy ösztönözzék a gyümölcs fejlődését és a megfelelő faformát. A növény közepes vízigényű, ezért nyári hónapokban különösen fontos a rendszeres öntözés, főleg a gyümölcsérés időszakában.
### 4. Betegségek és Kártevők
Az Orange Red fajtát szokásos kártevők, mint például levéltetvek, gyümölcslegyek, és a tojásfonálféreg veszélyeztethetik. Betegségek közül a moníliás gyümölcsrothadás és a bőrszövet-betegségek a leggyakoribbak. Rendszeres növényellenőrzés és a szükséges permetezések segítenek a problémák megelőzésében.
### 5. Betakarítás
Az Orange Red gyümölcsöt akkor érdemes betakarítani, amikor a színe élénk narancssárga és a gyümölcs enyhén puha tapintású. A betakarítást általában július végén és augusztus elején végzik. A gyümölcsöket óvatosan kell szedni, hogy elkerüljék a sérüléseket.
### 6. Felhasználás
Az Orange Red sárgabarack frissen fogyasztva a legfinomabb, de leheletlenül felhasználható lekvárok, sütemények, szárított gyümölcsök, kompotok és különféle ételek készítésére. Aromás íze miatt kedvelt a gasztronómiában is.
### 7. Gazdasági Jelentőség
Az Orange Red sárgabarack termesztése jövedelmező lehet, mivel a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan növekszik. A feldolgozott termékek, mint a marmeládék és a szárított gyümölcsök piaci lehetőségeket kínálnak a gazdálkodóknak, ezáltal további bevételi forrást biztosítva.
### Összegzés
Az Orange Red sárgabarack egy ízletes és tápláló gyümölcs, amely széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Megfelelő gondozás és termesztés mellett gazdaságilag jelentős szerepet játszik, így a megfelelően kidolgozott tenyésztési stratégia jövedelmező lehet. A növény egészségének megőrzéséhez figyelni kell a kártevőkre és a betegségekre.
Az Orange Red sárgabarack (Prunus armeniaca) egy közepes méretű, lombhullató fa, amely elérheti a 4-6 méter magasságot. A fák levelei ovális alakúak, élénk zöld színűek. A virágok korán, általában március végén vagy április elején nyílnak, és rózsaszín vagy fehér színűek. Az Orange Red fajtát a gyümölcseinek szép, pirosas-narancssárga színe és íze jellemzi.
### 2. Gyümölcs
Az Orange Red gyümölcsének mérete közepes vagy nagy, a héja sima, világos narancssárga színű, piros árnyalatokkal. A gyümölcs húsa lédús, édes, és aromás ízű, ami különösen vonzóvá teszi a friss fogyasztásra. A mag keserű ízű és nem fogyasztható nyersen.
### 3. Tenyésztés és Gondozás
Az Orange Red sárgabarack napos, meleg helyen, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban. A fák tavaszi metszést igényelnek, hogy ösztönözzék a gyümölcs fejlődését és a megfelelő faformát. A növény közepes vízigényű, ezért nyári hónapokban különösen fontos a rendszeres öntözés, főleg a gyümölcsérés időszakában.
### 4. Betegségek és Kártevők
Az Orange Red fajtát szokásos kártevők, mint például levéltetvek, gyümölcslegyek, és a tojásfonálféreg veszélyeztethetik. Betegségek közül a moníliás gyümölcsrothadás és a bőrszövet-betegségek a leggyakoribbak. Rendszeres növényellenőrzés és a szükséges permetezések segítenek a problémák megelőzésében.
### 5. Betakarítás
Az Orange Red gyümölcsöt akkor érdemes betakarítani, amikor a színe élénk narancssárga és a gyümölcs enyhén puha tapintású. A betakarítást általában július végén és augusztus elején végzik. A gyümölcsöket óvatosan kell szedni, hogy elkerüljék a sérüléseket.
### 6. Felhasználás
Az Orange Red sárgabarack frissen fogyasztva a legfinomabb, de leheletlenül felhasználható lekvárok, sütemények, szárított gyümölcsök, kompotok és különféle ételek készítésére. Aromás íze miatt kedvelt a gasztronómiában is.
### 7. Gazdasági Jelentőség
Az Orange Red sárgabarack termesztése jövedelmező lehet, mivel a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan növekszik. A feldolgozott termékek, mint a marmeládék és a szárított gyümölcsök piaci lehetőségeket kínálnak a gazdálkodóknak, ezáltal további bevételi forrást biztosítva.
### Összegzés
Az Orange Red sárgabarack egy ízletes és tápláló gyümölcs, amely széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Megfelelő gondozás és termesztés mellett gazdaságilag jelentős szerepet játszik, így a megfelelően kidolgozott tenyésztési stratégia jövedelmező lehet. A növény egészségének megőrzéséhez figyelni kell a kártevőkre és a betegségekre.
Adatok
Kiszerelés
szabadgyökerű
Raktárkészlet
500 db
Cikkszám
446103
Tömeg
1 kg/db