Részletek
Adatok
Részletek
### Kajszibarack (Sárgabarack) – Pannónia Fajta Fajtaleírása
#### 1. Változási és Jellemzők
A Pannónia fajta egy közepes méretű kajszibarack, amely a Prunus armeniaca faj része. E fajtát jellemzi a bőséges virágzás, amely általában márciusban következik be, és a virágok színe fehér vagy rózsaszín. A fák magassága elérheti a 4-6 métert, és a levelek oválisak, intenzív zöld színűek.
#### 2. Gyümölcs
A Pannónia kajszibarack gyümölcse közepes méretű, sima, világos narancssárga héjjal rendelkezik. A gyümölcs húsának lédús, édes íze van, amely kellemes aromával párosul. A magok keserű ízűek, így nyersen nem fogyaszthatóak.
#### 3. Tenyésztés és Gondozás
Ez a fajta napos, meleg helyet igényel a megfelelő fejlődéshez, valamint jó vízelvezetésű talajt. Az ültetésnél fontos a megfelelő távolság betartása a fák között. A fák tavaszi metszését ajánlott elvégezni a gyümölcs fejlődése érdekében. A vízigénye közepes, tehát nyáron rendszeres öntözés szükséges, különösen a gyümölcsérés időszakában.
#### 4. Betegségek és Kártevők
A Pannónia fajtát különböző kártevők fenyegethetik, például a levéltetvek és gyümölcslegyek. A betegségveszélyek közül a moníliás gyümölcsrothadás és a gombás bőrszövet-betegségek a leggyakoribbak. Rendszeres állapotellenőrzés és szükség esetén permetezés segíthet a problémák megelőzésében.
#### 5. Betakarítás
A Pannónia kajszibarack gyümölcsét a szüret idején, július végén és augusztus elején, akkor érdemes betakarítani, amikor a gyümölcs élénk narancssárga színű és enyhén puha tapintású. A gyümölcsök szedését óvatosan kell végezni, hogy elkerüljük a sérüléseket.
#### 6. Felhasználás
A kajszibarack frissen fogyasztva a legfinomabb, de kiválóan alkalmas lekvárok, sütemények, szárított gyümölcsök, kompotok és egyéb ételek készítésére is. Az aromás íze miatt széles körben használják a gasztronómiában.
#### 7. Gazdasági Jelentőség
A Pannónia fajtájú kajszibarack termesztése gazdaságilag előnyös lehet, mivel a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan nő. A feldolgozott termékek, mint például a dzsemek és szárított gyümölcsök piaci lehetőséget biztosítanak a gazdálkodók számára, így növelve a jövedelmüket.
### Összegzés
A Pannónia kajszibarack egy ízletes és tápláló gyümölcs, amely széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. A helyes gondozás és termesztés mellett gazdasági jelentősége is jelentős, így a megfelelően kidolgozott tenyésztési stratégia jövedelmező lehet a gazdák számára. A növény védelme érdekében figyelni kell a kártevőkre és a betegségekre.
#### 1. Változási és Jellemzők
A Pannónia fajta egy közepes méretű kajszibarack, amely a Prunus armeniaca faj része. E fajtát jellemzi a bőséges virágzás, amely általában márciusban következik be, és a virágok színe fehér vagy rózsaszín. A fák magassága elérheti a 4-6 métert, és a levelek oválisak, intenzív zöld színűek.
#### 2. Gyümölcs
A Pannónia kajszibarack gyümölcse közepes méretű, sima, világos narancssárga héjjal rendelkezik. A gyümölcs húsának lédús, édes íze van, amely kellemes aromával párosul. A magok keserű ízűek, így nyersen nem fogyaszthatóak.
#### 3. Tenyésztés és Gondozás
Ez a fajta napos, meleg helyet igényel a megfelelő fejlődéshez, valamint jó vízelvezetésű talajt. Az ültetésnél fontos a megfelelő távolság betartása a fák között. A fák tavaszi metszését ajánlott elvégezni a gyümölcs fejlődése érdekében. A vízigénye közepes, tehát nyáron rendszeres öntözés szükséges, különösen a gyümölcsérés időszakában.
#### 4. Betegségek és Kártevők
A Pannónia fajtát különböző kártevők fenyegethetik, például a levéltetvek és gyümölcslegyek. A betegségveszélyek közül a moníliás gyümölcsrothadás és a gombás bőrszövet-betegségek a leggyakoribbak. Rendszeres állapotellenőrzés és szükség esetén permetezés segíthet a problémák megelőzésében.
#### 5. Betakarítás
A Pannónia kajszibarack gyümölcsét a szüret idején, július végén és augusztus elején, akkor érdemes betakarítani, amikor a gyümölcs élénk narancssárga színű és enyhén puha tapintású. A gyümölcsök szedését óvatosan kell végezni, hogy elkerüljük a sérüléseket.
#### 6. Felhasználás
A kajszibarack frissen fogyasztva a legfinomabb, de kiválóan alkalmas lekvárok, sütemények, szárított gyümölcsök, kompotok és egyéb ételek készítésére is. Az aromás íze miatt széles körben használják a gasztronómiában.
#### 7. Gazdasági Jelentőség
A Pannónia fajtájú kajszibarack termesztése gazdaságilag előnyös lehet, mivel a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan nő. A feldolgozott termékek, mint például a dzsemek és szárított gyümölcsök piaci lehetőséget biztosítanak a gazdálkodók számára, így növelve a jövedelmüket.
### Összegzés
A Pannónia kajszibarack egy ízletes és tápláló gyümölcs, amely széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. A helyes gondozás és termesztés mellett gazdasági jelentősége is jelentős, így a megfelelően kidolgozott tenyésztési stratégia jövedelmező lehet a gazdák számára. A növény védelme érdekében figyelni kell a kártevőkre és a betegségekre.
Adatok
Kiszerelés
szabadgyökerű
Raktárkészlet
500 db
Cikkszám
649552
Tömeg
1 kg/db