Részletek
Adatok
Részletek
### 1. Megjelenés és Jellemzők
A Hardy vajkörte (Pyrus communis) egy közepes méretű, lombhullató fa, amely 4-6 méter magasságot érhet el. A fák levelei oválisak, sötétzöld színűek, és ősszel gyönyörű sárga vagy narancssárga árnyalatokat öltenek. A virágok kora tavasszal, általában áprilisban nyílnak, fehér színűek és illatosak. A Hardy vajkörte fajtát a kemény, húsos gyümölcsei és a jó ellenállóképessége jellemzi.
### 2. Gyümölcs
A Hardy vajkörte gyümölcse közepes méretű, a héja sima, zöldessárga színű, éréskor néha enyhén piros árnyalatokat kap. A gyümölcs húsa ropogós, lédús, édes és aromás, ami különösen népszerűvé teszi a friss fogyasztásra. Az érési időszak általában szeptember végén kezdődik és október elejéig tart.
### 3. Tenyésztés és Gondozás
A Hardy vajkörtét napos, meleg helyen, tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érdemes termeszteni. A fák rendszeres metszést igényelnek a gyümölcs fejlődésének elősegítése és a fa megfelelő formájának megőrzése érdekében. A vízigénye közepes, a rendszeres öntözés fontos a gyümölcs érésének időszakában.
### 4. Betegségek és Kártevők
A Hardy vajkörte érzékeny lehet különböző kártevőkre, például levéltetvekre, körtefákra és gyümölcslegyekre. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a lisztharmat, a moníliás gyümölcsrothadás és a különböző gombás fertőzések. A megelőzés érdekében fontos a rendszeres növényellenőrzés és a szükséges permetezés.
### 5. Betakarítás
A Hardy vajkörtét akkor érdemes betakarítani, amikor a gyümölcs színe élénk sárga és a gyümölcs enyhén puha tapintású. A betakarítást általában október elején végzik. A gyümölcsöket óvatosan kell szedni, hogy elkerüljük a sérüléseket.
### 6. Felhasználás
A Hardy vajkörte frissen fogyasztva a legfinomabb, de emellett lekvárok, kompótok, sütemények és más feldolgozott termékek készítésére is alkalmas. Aromás íze miatt népszerű választás az ételek ízesítésénél is.
### 7. Gazdasági Jelentőség
A Hardy vajkörte termesztése jövedelmező lehet, mivel a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan növekszik. A feldolgozott termékek, mint például a lekvárok és a szárított gyümölcsök piaci lehetőségeket kínálnak a gazdálkodóknak, így biztosítva a további bevételi forrást.
### Összegzés
A Hardy vajkörte egy ízletes, lédús gyümölcs, amely széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Megfelelő gondozás és termesztés mellett gazdaságilag is jelentős szerepet játszik, így egy jól kidolgozott tenyésztési stratégia jövedelmező lehet. A növény egészségének megőrzéséhez figyelni kell a kártevőkre és a betegségekre.
A Hardy vajkörte (Pyrus communis) egy közepes méretű, lombhullató fa, amely 4-6 méter magasságot érhet el. A fák levelei oválisak, sötétzöld színűek, és ősszel gyönyörű sárga vagy narancssárga árnyalatokat öltenek. A virágok kora tavasszal, általában áprilisban nyílnak, fehér színűek és illatosak. A Hardy vajkörte fajtát a kemény, húsos gyümölcsei és a jó ellenállóképessége jellemzi.
### 2. Gyümölcs
A Hardy vajkörte gyümölcse közepes méretű, a héja sima, zöldessárga színű, éréskor néha enyhén piros árnyalatokat kap. A gyümölcs húsa ropogós, lédús, édes és aromás, ami különösen népszerűvé teszi a friss fogyasztásra. Az érési időszak általában szeptember végén kezdődik és október elejéig tart.
### 3. Tenyésztés és Gondozás
A Hardy vajkörtét napos, meleg helyen, tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érdemes termeszteni. A fák rendszeres metszést igényelnek a gyümölcs fejlődésének elősegítése és a fa megfelelő formájának megőrzése érdekében. A vízigénye közepes, a rendszeres öntözés fontos a gyümölcs érésének időszakában.
### 4. Betegségek és Kártevők
A Hardy vajkörte érzékeny lehet különböző kártevőkre, például levéltetvekre, körtefákra és gyümölcslegyekre. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a lisztharmat, a moníliás gyümölcsrothadás és a különböző gombás fertőzések. A megelőzés érdekében fontos a rendszeres növényellenőrzés és a szükséges permetezés.
### 5. Betakarítás
A Hardy vajkörtét akkor érdemes betakarítani, amikor a gyümölcs színe élénk sárga és a gyümölcs enyhén puha tapintású. A betakarítást általában október elején végzik. A gyümölcsöket óvatosan kell szedni, hogy elkerüljük a sérüléseket.
### 6. Felhasználás
A Hardy vajkörte frissen fogyasztva a legfinomabb, de emellett lekvárok, kompótok, sütemények és más feldolgozott termékek készítésére is alkalmas. Aromás íze miatt népszerű választás az ételek ízesítésénél is.
### 7. Gazdasági Jelentőség
A Hardy vajkörte termesztése jövedelmező lehet, mivel a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan növekszik. A feldolgozott termékek, mint például a lekvárok és a szárított gyümölcsök piaci lehetőségeket kínálnak a gazdálkodóknak, így biztosítva a további bevételi forrást.
### Összegzés
A Hardy vajkörte egy ízletes, lédús gyümölcs, amely széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Megfelelő gondozás és termesztés mellett gazdaságilag is jelentős szerepet játszik, így egy jól kidolgozott tenyésztési stratégia jövedelmező lehet. A növény egészségének megőrzéséhez figyelni kell a kártevőkre és a betegségekre.
Adatok
Kiszerelés
szabadgyökerű
Raktárkészlet
500 db
Cikkszám
689984
Tömeg
1 kg/db