Részletek
Adatok
Részletek
A JonKheer Van Tets piros ribizli egy kiváló bogyós gyümölcsfajta, amely különösen népszerű a gyümölcstermesztők körében, köszönhetően szép megjelenésének, édes-savanykás ízének és gazdag tápanyagprofiljának. E fajta Hollandiában, az 1940-es években alakult ki, és azóta világszerte elterjedt.
**Növekedési jellemzők:**
A JonKheer Van Tets ribizli cserje közepes méretű, általában 1-1,5 méter magasra nő. Az ágak erőteljesek és hajlékonyak, ezzel lehetővé téve a sűrű bokrosodást. A levelek sötétzöld színűek, közepes méretűek, és szép, sarjú formát alkotnak. A cserje jól alkalmazkodik különböző talajviszonyokhoz, de a legjobban a tápanyagban gazdag és jó vízelvezetésű talajban fejlődik. A Jontheer Van Tets fajta fagyálló, így hazánk éghajlatán is eredményesen termeszthető.
**Gyümölcs jellemzők:**
A piros ribizli bogyói közepes méretűek, általában 0,5-1 gramm súlyúak, és élénkpiros színűek. Szilárd, sima bőre alatt édes-savanyú íz rejtőzik, ami különösen frissítő és ízletes. A bogyók gazdag forrásai a C-vitaminnak, antioxidánsoknak, valamint jótékony hatású ásványi anyagoknak, mint például a káliumnak és a magnéziumnak. E tulajdonságainak köszönhetően a Jontheer Van Tets ribizli nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges választás is.
**Felhasználás:**
A JonKheer Van Tets ribizli sokféleképpen felhasználható. Frissen fogyasztva a bogyók kiváló snackek, de lekvárok, dzsemek, szörpök és gyümölcslevek készítésére is remek alapanyagok. A ribizli tökéletesen illik süteményekhez, pitékhez és gyümölcssalátákhoz is. Emellett a bogyók használhatók különböző italok elkészítéséhez, például koktélokhoz és smoothie-khoz, ahol friss ízeket hoznak a keverékbe.
**Termesztési igények:**
A JonKheer Van Tets ribizli napfénykedvelő növény, amely a legjobban napos, jól szellőző helyeken fejlődik. A talajnak tápanyagban gazdagnak, valamint jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mivel a ribizli érzékeny a víz stagnálására. Ideális esetben a talaj pH-értéke 6,0 és 6,8 között mozog, amely optimalizálja a növény tápanyagfelvételét. A rendszeres öntözés, különösen a virágzási és gyümölcsfejlesztési időszakban, elengedhetetlen a bőséges termés biztosításához.
**Betakarítás:**
A betakarítást általában nyáron, július és augusztus folyamán végzik. A gyümölcsök érettségét a szín és az íz alapján lehet ellenőrizni; a legédesebb és legzamatosabb bogyók élénkpirosak és könnyen leválaszthatók a cserjéről. Az érett gyümölcsöket óvatosan kell szedni, lehetőleg kézzel, hogy minimalizálják a sérüléseket, mivel a bogyók könnyen megsérülhetnek.
**Kedvező tulajdonságok:**
A JonKheer Van Tets ribizli kiválóan ellenáll a betegségeknek és kártevőknek, így a termesztése általában problémamentes. A fajta hozama hektáronként 3-6 tonna között változik.
**Növekedési jellemzők:**
A JonKheer Van Tets ribizli cserje közepes méretű, általában 1-1,5 méter magasra nő. Az ágak erőteljesek és hajlékonyak, ezzel lehetővé téve a sűrű bokrosodást. A levelek sötétzöld színűek, közepes méretűek, és szép, sarjú formát alkotnak. A cserje jól alkalmazkodik különböző talajviszonyokhoz, de a legjobban a tápanyagban gazdag és jó vízelvezetésű talajban fejlődik. A Jontheer Van Tets fajta fagyálló, így hazánk éghajlatán is eredményesen termeszthető.
**Gyümölcs jellemzők:**
A piros ribizli bogyói közepes méretűek, általában 0,5-1 gramm súlyúak, és élénkpiros színűek. Szilárd, sima bőre alatt édes-savanyú íz rejtőzik, ami különösen frissítő és ízletes. A bogyók gazdag forrásai a C-vitaminnak, antioxidánsoknak, valamint jótékony hatású ásványi anyagoknak, mint például a káliumnak és a magnéziumnak. E tulajdonságainak köszönhetően a Jontheer Van Tets ribizli nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges választás is.
**Felhasználás:**
A JonKheer Van Tets ribizli sokféleképpen felhasználható. Frissen fogyasztva a bogyók kiváló snackek, de lekvárok, dzsemek, szörpök és gyümölcslevek készítésére is remek alapanyagok. A ribizli tökéletesen illik süteményekhez, pitékhez és gyümölcssalátákhoz is. Emellett a bogyók használhatók különböző italok elkészítéséhez, például koktélokhoz és smoothie-khoz, ahol friss ízeket hoznak a keverékbe.
**Termesztési igények:**
A JonKheer Van Tets ribizli napfénykedvelő növény, amely a legjobban napos, jól szellőző helyeken fejlődik. A talajnak tápanyagban gazdagnak, valamint jó vízelvezető képességgel kell rendelkeznie, mivel a ribizli érzékeny a víz stagnálására. Ideális esetben a talaj pH-értéke 6,0 és 6,8 között mozog, amely optimalizálja a növény tápanyagfelvételét. A rendszeres öntözés, különösen a virágzási és gyümölcsfejlesztési időszakban, elengedhetetlen a bőséges termés biztosításához.
**Betakarítás:**
A betakarítást általában nyáron, július és augusztus folyamán végzik. A gyümölcsök érettségét a szín és az íz alapján lehet ellenőrizni; a legédesebb és legzamatosabb bogyók élénkpirosak és könnyen leválaszthatók a cserjéről. Az érett gyümölcsöket óvatosan kell szedni, lehetőleg kézzel, hogy minimalizálják a sérüléseket, mivel a bogyók könnyen megsérülhetnek.
**Kedvező tulajdonságok:**
A JonKheer Van Tets ribizli kiválóan ellenáll a betegségeknek és kártevőknek, így a termesztése általában problémamentes. A fajta hozama hektáronként 3-6 tonna között változik.
Adatok
Kiszerelés
2 literes konténer
Raktárkészlet
0 db
Cikkszám
834299
Tömeg
500 g/db